vrijdag 10 januari 2014

Minder geld, meer tijd én een mooi bedrijf neerzetten.... Inderdaad #kommaarop zeg!

Van die tv programma's over mensen die naar het buitenland vertrekken om daar een eigen bedrijf te beginnen. Kijk jij er ook wel eens naar? Mijn man en ik hebben een tijd lang geen uitzending gemist. Steeds weer zagen we hoe mensen zich verheugden op 'meer quality time samen'. Steeds bleek dat het in de praktijk vooral 'hard werkende tijd en heel moe zijn samen' was. Met alle bijbehorende stress en frustratie. Want dat krijg je, als verwachtingen en realiteit niet met elkaar overeenkomen. Ik moest hieraan denken vanwege het onlangs via Twitter gecrowdsourcede #kommaarop blog onderwerp (met dank aan @EveNietsHoeve):

"Over minder geld, meer tijd en dan ook nog een gastvrij-mooi-bedrijf neerzetten."


Je hoeft geen psychologieboeken gelezen te hebben om te weten dat er een verschil zit tussen wat mensen doen en wat ze écht willen. Er is nogal veel waarvan we vinden dat we het moeten doen. Anderen en 'de maatschappij' stellen tenslotte zo hun (onverwachte) eisen....

Wat je ook niet moet uitvlakken, zijn dieperliggende overtuigingen en hoe die onbewust je gedrag sturen. Je kunt proberen te doen wat je rationeel het beste vindt. Maar als je doel niet in lijn is met wat je ten diepste voelt, verhindert dat innerlijke conflict zowel doel- als zelfrealisatie.

- begin intermezzo - hoe fotograaf Agnes Swart het ziet en omschrijft -

Agnes Swart-fotograaf-kommaarop-10jan14

"Allereerst ‘bird in a hand’: voor je allerlei risico’s neemt, waarvan je niet weet 
wat ze zullen opleveren, kijk eerst wat je hebt, wat je weet en wat je kunt."

"Ten tweede: wees creatief met wat je hebt. Mijn oma zei vroeger in de kerk 
bij de collecte altijd: als je geen geld hebt, doe je er maar een knoop in."

"Daarnaast: kijk welk laaghangend fruit er hangt en pluk het 
(gebruik je ervaring en je bestaande netwerk)."

"Tot slot: doe met je hart, dat maakt uiteindelijk dat 
mensen voor jou en je gastvrijheid kiezen."

- einde intermezzo - fotograaf Agnes Swart -


Wat vind jij het állerbelangrijkst?


Jouw antwoord op deze vraag is de kern van de zaak. Als dat niet past bij het doel wat je zegt na te streven, dan is er geen écht committment om de benodigde stappen te zetten. Zoiets is een frustratiegarantie voor jezelf én je omgeving. Kijk maar naar binnen en om je heen en naar die tv programma's - bewijs te over.

Ik heb 2013, m'n eerste jaar als zelfstandige, gebruikt om mijn eigen antwoord te vinden op die vraag. Los van wat anderen willen en normen loslatend waarvan je vindt dat je eraan moet voldoen om een 'deugdelijk mens' te zijn. Dan kom je tot de essentie en die is voor mij:

Vrij en onafhankelijk zijn, met (en door) zo min mogelijk verplichtingen, verwachtingen en wensen.


Dat is niet het profiel van een ondernemer - ik blijk een rasechte freelancer te zijn. Als je die essentie te pakken hebt, begrijp je direct waarom bepaalde zaken niet van de grond komen. En waarom wat wél lukt zo goed gaat en zo lekker voelt. Ineens wordt je energie gebundeld in plaats van versplinterd. Resultaat: helder (in)zicht.

Capaciteiten en talenten zijn belangrijk. Iets willen, maar het écht niet kunnen, is nogal onpraktisch. Maar dát je iets kan, betekent nog niet dat je er iets mee moet doen. Enkel uitgaan van bepaalde kwaliteiten en daar naar handelen, kan namelijk voorbij gaan aan wat voor jou existentieel belangrijk is.

  • Waar valt bij jou écht niet aan te tornen? 
  • Bij wat komt iedere vezel van je lichaam in verzet?
  • Waar ga je van gloeien en word je intens blij?

- begin intermezzo - hoe fotograaf Tessa Wiegerinck het ziet en omschrijft -

Tessa Wiegerinck-fotograaf-kommaarop-10jan14

"Als je denkt vanuit overvloed zijn de mogelijkheden oneindig."

- einde intermezzo - fotograaf Tessa Wiegerinck -


Als je weet wat je ten diepste drijft, wil je het leven dat je leidt. Altijd.


Je kunt niet zómaar 'alles' hebben in het leven (wat dat dan ook moge zijn). Dat snappen we allemaal. Maar als wat je doet, aansluit bij jouw diepgewortelde drijfveren, dan is dat al heel wat.

Terug naar die #kommaarop vraag dus: Kun je meer vrije tijd hebben, genoegen nemen met minder geld én een mooi bedrijf opbouwen combineren? Ik denk dat het afhankelijk is van de betekenis die jij aan deze 3 dingen geeft. Bijvoorbeeld:

  • Denk je bij 'meer vrije tijd' aan je vervelen en doelloosheid of heb je een aantal interesses die je veel plezier geven en waar je niet op uitgekeken raakt?
  • Als je geniet van uit eten en op vakantie gaan en je het verwennerij vindt om regelmatig te shoppen, dan betekent 'minder geld' iets anders, dan wanneer je een lezende huismus bent.
  • Vind je dat een 'mooi eigen bedrijf' groot moet zijn, met navenante opbrengsten, of denk je dat vooral sociale impact groots maakt?

Mijn ervaring is, dat échte antwoorden alleen te geven zijn als je weet wat voor jou van cruciaal, existentieel belang is. Los van wat anderen graag willen en wat jij op basis van conformiteit van jezelf verwacht.

Het gaat niet om meer vrije tijd, maar om meer vrijheid tijd. 


Vrije tijd = relaxen. Vrijheid tijd = ontdekken wat je ten diepste drijft en in staat zijn daar wat mee te doen. Dus ja, vanuit hoe ik erin sta, is minder geld, meer vrije en vrijheid tijd en zakelijk iets moois opbouwen, te combineren. Na een zoekend 2013, wordt 2014 een praktijkjaar....

- slotakkoord - hoe illustrator Calliope den Ouden het ziet en omschrijft -

Calliope den Ouden-Illustrator-kommaarop-10jan14

"Vaak wil je een smörgåsbord aanbieden aan diensten, opties en extra's. 
Ook al zou je veel tijd en veel geld hebben, dan nog is het goed je te focussen 
op je sterke punten en het uitdiepen van de diensten waarin jij de beste kan zijn. 
Je schept zo plezier in je werk en je publiek weet exact 
waarop ze jou kunnen vinden en aanraden."

- einde slotakkoord - illustrator Calliope den Ouden -


Lees en bekijk de (beeld)blogs over dit onderwerp ook op de #kommaarop site van de fotografen Agnes Swart en Tessa Wiegerinck en de site van Calliope den Ouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten