De #zwerfie. Ik zag Else Boutkan erover twitteren. Een parodie op de #selfie? Het 'bekt' net zo lekker, dat wel, maar het is toch echt heel iets anders. Je raapt elke dag één stuk zwerfvuil op en maakt er een foto van die je op Social Media zet, met '#zwerfie' erbij.
De onderliggende filosofie is van Peter Smith, alias @Klean_nl:
Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen één stuk zwerfafval per dag opruimen. Simpel hè? Ja, inderdaad. Easy does it, namelijk. Letterlijk.
Want wat gebeurt er als we ademloos naar een gepassioneerd en ambitieus verhaal hebben zitten luisteren? Dan zeggen we na afloop tegen elkaar: "Wat was dat inspirerend zeg" en "Wow, dat iemand zo kan gáán voor iets. Petje af hoor." Zulk soort dingen.
-- Meer blogs lezen? Sinds eind februari 2014 blog ik op www.sonjavanvuren.nl. --
Mooi. Fijn. Leuk. Maar daardoor verandert er.... niets.
Agnes Swart - fotograaf - a plastic statement-soup |
Hoe breng je mensen dan tóch in beweging?
Door het zo klein mogelijk te maken. Door een sterke visie te vertalen naar eenvoudige, simpele acties, die weinig moeite kosten, laagdrempelig zijn én ook iets van 'what's in it for me' hebben.... Maak kennis met de #zwerfie. (Henk Vrugt is overigens de bedenker van het woord en Else Boutkan heeft onlangs geblogd over de recente ontstaansgeschiedenis.)
Er zijn genoeg mensen die niks van een #selfie moeten hebben en al die zelfportretten maar egotripperij vinden. De term is echter inmiddels behoorlijk bekend. Mede omdat het tot woord van het jaar 2013 verkozen is. Uiteraard kwamen er onvermijdelijk ook allerlei parodieën, zoals de #belfie.
Al met al leverde het zowel on- als offline de nodige buzz op. Een ideaal momentum om spontaan aan te haken met een betekenisvolle, maar ook grappige versie. Dat is de #zwerfie. De leuke naam blijft hangen, het idee erachter is simpel en het stimuleert mensen om er daadwerkelijk én zichtbaar mee aan de slag te gaan:
Velen posten hun dagelijkse #zwerfie op Twitter.
Net zoals het zien van #selfies menigeen tot een eigen versie aanzet, zo zullen de #zwerfies een soortgelijk effect sorteren. Het zijn dus niet foto's van jou, jou en nog eens jou. Het zijn foto's van zwerfafval wat jij dagelijks in afvalbakken gooit. Een leuk voorbeeld:
Mijn hand schoot uit en pakte per ongeluk twee stuks zwerfafval op #zwerfie pic.twitter.com/dKUuAjVFSi
— Peter de Kock (@peterdekock) 15 februari 2014
Natuurlijk ben jij degene die dat afval daar deponeert, dus er zit vanzelfsprekend een stuk 'zelf' in en het is ook een statement: Jij bent iemand die zwerfafval opruimt. Maar de #zwerfie is niet een tijdelijke, leuke aanhaker of een blijvertje zoals de #selfie omdat het zo fijn alleen maar over ons gaat.
Zodra je even iets verder kijkt dan de hashtag ontdek je een wereld van (fanatieke) zwerfafvalopruimers.
Er is dan ook veel aan vooraf gegaan, voordat de #zwerfie aan haar positief besmettelijke opmars begon. En daar heb je een harde kern 'believers' voor nodig, die onvermoeibaar dóórgaan waar menig ander zou afhaken. Het scheelt ook of de tijdgeest al dan niet meewerkt.
Je hoort steeds meer over 'de nieuwe- of de circulaire economie' en dat we in een transitie periode verkeren. Jan Rotmans is lange tijd als fantast terzijde geschoven, maar zijn verhaal krijgt nu alle ruimte die het verdient, waardoor het breder opgepakt wordt en daadwerkelijk invulling krijgt.
Want nogmaals: alleen met een visie kom je er niet - al is ie nog zo inspirerend.
Else Boutkan vat het treffend met haar lijfspreuk: "Maak golven. Alleen duurzame." Verbind een duurzame visie met een maatschappelijk verantwoorde en praktische uitvoering. De enige manier om een beweging in gang te zetten én te houden.
Tot slot deze ultrakorte en duidelijke #zwerfie instructiefilm van @MartinPronk. Precies, simpel. Want easy does it dus. Maar wel vanuit een ijzersterke visie. Die de wereld verandert. One piece at a time. Met ieder opgeraapt stukje zwerfafval.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten