Ik wilde aan de slag met en bijdragen aan de nieuwe economie.
Maar al hoor je die term inmiddels regelmatig, dat betekent nog niet dat 'de gemiddelde MKB'er' ermee bezig is. Wat eigenlijk heel logisch is, aangezien we in een onduidelijke transitie periode zitten.
Er is een structurele verandering gaande die wordt veroorzaakt door allerlei op elkaar inwerkende ontwikkelingen op het gebied van economie, technologie, cultuur, natuur en milieu. We weten nog niet waar dit allemaal op zal uitdraaien. Dat maakt mensen onzeker, afwachtend en afhoudend.
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de 'oude economie' en die zogenoemde 'nieuwe economie'? En kunnen de 2 'kampen' die hierdoor vaak ontstaan, samenwerken?
In de oude economie draait het om:
- economische groei
- winstmaximalisatie
- koopkracht
- schaalvergroting
In de nieuwe economie gaat het om zaken als:
- welzijn
- continuïteit
- kringlopen
- sociale impact
Het lijken onverenigbare, tegengestelde belangen. Toch zijn het sociale aspect van de nieuwe economie en het zakelijke van de oude, zich aan het vermengen. Dat zie je in de nieuwe samenwerkingsvormen die aan het ontstaan zijn vanwege de financiële crisis, de noodzaak tot verduurzaming en de flexibilisering van arbeid.
Dat levert uiteraard de nodige frictie op. Als je echter niet durft te experimenteren, gebeurt er ook niks. Maatschappelijk belang en commercieel rendement kunnen succesvol en duurzaam samengaan. We weten alleen nog niet precies hoe, dus probeer je dingen uit.
Bijna aan het eind van een jaar dat in het teken heeft gestaan van die zoektocht, is het uitgangspunt nog steeds de nieuwe economie. De oude economie blijkt echter een prima en vaak zelfs broodnodige springplank. Bevlogenheid en idealisme zijn leuk, concreet geholpen worden, is beter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten