zondag 27 november 2011

Je kunt er maar last van hebben: verwachtingen

Als je teleurgesteld bent over de reactie van een ander. Het resultaat van een intensief traject met een klant tegenvalt. Al die voorbereidingen er toch geen leuk feest van hebben gemaakt.

De lijst met teleurstellingen kunnen we zo lang maken als we willen. Voorbeelden zie en hoor je overal om je heen en vind je in jezelf.

Uiteindelijk komt het maar op één ding neer: jouw verwachtingen.

Er is iets gebeurd en je gevoelens daarover laten haarfijn zien of je er weer last van hebt: een bepaalde verwachting. Als die niet uitkomt, ben je teleurgesteld. Het is dan ook de kunst om géén verwachtingen te hebben. Onmogelijk? Dacht het niet!

Dé manier om je van verwachtingen te ontdoen, is leven in het nu en accepteren wat er is.

Oh joh, is dat alles?! Ik heb niet gezegd dat de oplossing makkelijk zou zijn he! Maar oefening baart kunst. Of beter: oefening verandert je brein. Letterlijk.

Door het oefenen van nieuw gedrag leg je nieuwe neurale netwerken aan. Zeker in de beginperiode moet je steeds alert zijn en oefenen, oefenen, oefenen. Maar na verloop van tijd (men zegt na zo'n 40 dagen), merk je dat het je steeds makkelijker afgaat.

De truc is dus die eerste periode door te komen.

Wees gedurende die tijd niet te hard voor jezelf. Daar zijn we weer: verwacht niet dat je het wel even snel onder de knie krijgt. Maar verwacht ook niet dat iemand als jij het nóóit zal leren!

Weten wat je zwakke momenten zijn, is ook raadzaam. Dan ben je voorbereid. En vooral: geniet van de eerste kleine successen! Dat positieve gevoel geeft je zelfvertrouwen.

Wat je aandacht geeft, groeit. Positieve aandacht maakt leren makkelijker en zorgt ervoor dat je meer oog hebt voor goede resultaten. 
 
Niet verkeerd toch? Zeker niet! Dus, waar wacht je op? Hup, aan de slag. Succes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten