zondag 29 april 2012

Gebruik de kracht van je gedachten in jouw voordeel

'Groeien in je werk door belemmerende overtuigingen aan te pakken'. De ondertitel van 'De kracht van gedachten' van Martijn Frijters zegt precies waar het boek over gaat. De inhoud is net zo compact en duidelijk. Overzichtelijk en overtuigend word je op een pad gezet dat uitzicht geeft op een wezenlijke verandering. Als je maar volhoudt! 40 dagen, om precies te zijn.

Met 'De kracht van gedachten – groeien in je werk door belemmerende overtuigingen aan te pakken' heeft Martijn Frijters een zelfhulpboek geschreven dat de vruchten plukt van drie vakgebieden: 

 • klassieke psychologie (cognitieve gedragstherapie en rationeel emotieve therapie) 
 • positieve psychologie 
 • neurologie 

Dat klinkt misschien zwaar, maar dat is dit boek allerminst. Op een toegankelijke manier maakt Frijters je duidelijk dat gedragsverandering ook voor jou is weggelegd.

Mensen kunnen behoorlijk gevangen zitten in hun gedachten, zonder zich te realiseren dat daar belemmerende overtuigingen, die ze zelf bedacht hebben, aan ten grondslag liggen. Die overtuigingen moeten eerst gevonden en onderzocht worden voordat er iets aan het daaruit voortvloeiende gedrag en de bijbehorende gevoelens gedaan kan worden.

Gedachten die vaker door je hoofd gaan, worden vastgelegd in je hersenen. 

Dat geeft gewicht aan hun waarheidsgehalte: je raakt ervan overtuigd en zo worden het overtuigingen. Die vervolgens transformeren in strenge eisen aan jezelf. Er zijn acht veel voorkomende belemmerende overtuigingen:

 • Liefdesverslaving (eis: het is noodzakelijk dat anderen je mogen en je gedrag goedkeuren)
 • De stoel van de rechter (niet gedrag wordt beoordeeld, maar de persoon veroordeeld)
 • Lage frustratietolerantie (eis: het leven moet makkelijk zijn)
 • Perfectionisme (eis: foutloos handelen)
 • Eerlijk en rechtvaardig (eis: iedereen moet zich aan de regels houden)
 • Rampdenken (zorgelijke scenario's in je hoofd afspelen en herhalen)
 • Handelen in zorgen en angsten (eis: recht hebben op zekerheid)
 • Calimerodenken (kleineren van jezelf in relatie tot anderen)

Je gedachten bepalen voor een belangrijk deel hoe je je voelt. 

Belemmerende gedachten maken je dan ook niet alleen minder gelukkig, maar ook ineffectief. Je denken verander je echter niet zomaar even. Daarvoor moet je met doorzettingsvermogen veel oefenen.

MartijnFrijters formuleert in 'De kracht van gedachten' vijf breinregels die de basis vormen van lang genoeg succesvol volhouden:

 • Aandacht maakt het verschil (je wordt wat je denkt)
 • Ontwerp je toekomst (maak zelf een concrete keuze)
 • Creëer een mooie toekomstdroom (gebruik de kracht van emoties)
 • Herhaling (40 dagen oefenen)
 • Zorg voor ondersteuning (met kleine stapjes vooruit en positieve feedback)

Bij dit alles is van groot belang dat je onderkent dat je gedachten belemmerend werken. Dat je je realiseert dat een ander de schuld geven weinig verandert aan de situatie. Natuurlijk speelt het gedrag van anderen en de omstandigheden een grote rol, maar het enige waar je zeker invloed op hebt, ben je zelf.

Met het kiezen voor andere gedachten verander je daarnaast ook de situatie. Simpelweg omdat jouw blik erop is veranderd, waardoor je je ook anders gedraagt. Wat weer effect heeft op die situatie. 

Dat zorgt op zijn beurt voor positieve feedback: je ervaart dat er werkelijk iets veranderd is door jouw keuzes. In plaats van je overgeleverd te voelen aan de situatie, wend je nu je eigen invloed aan. Je legt de verantwoordelijkheid niet meer buiten jezelf, waardoor je geen slachtoffer meer bent: van machteloos naar daadkrachtig.

Voor al het voorgaande sta je veel meer open als je niet een 'vaste mindset' hebt, maar een 'groei mindset'. 

Het verschil tussen deze twee mindsets is aldus Frijters (respectievelijk): intelligentie staat vast versus intelligentie is ontwikkelbaar. Jouw ontwikkeling verloopt een stuk voorspoediger als je een verlangen hebt om te leren (gevolg van een groei mindset) in plaats van om slim over te komen (gevolg van een vaste mindset).

Een ander belangrijk punt waar de auteur op wijst, is dat je 40 dagen moet oefenen. Dat getal is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Uit onderzoek blijkt dat gedragsveranderingen een dergelijke termijn vergen voordat ze ingeprent zijn in de hersenen en bijna net zo automatisch zijn geworden als je oude gedrag. Hierdoor wordt meteen duidelijk waarom het zo vaak mislukt: mensen houden het niet lang genoeg vol. 
 
Je kunt je brein veranderen door training, maar net als bij het kweken van spiermassa, vergt dat tijd en moeite. 

De vijf breinregels zijn de instrumenten die in je mentale sportschool staan. Je leert ze gebruiken middels de oefeningen die aan het eind van ieder hoofdstuk staan.

'De kracht van gedachten – groeien in je werk door belemmerende overtuigingen aan te pakken' van Martijn Frijters is praktisch en overzichtelijk en bewust verrijkt met beeldmateriaal om de inhoud beter te laten beklijven. Het nodigt je uit om jezelf niet één kans te geven, maar vele kansen. 

Zowel qua vormgeving als inhoud is dit het beste zelfhulpboek dat ik tot op heden gelezen heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten