zaterdag 20 juli 2013

Lekker kroelen met kansen

Weten hoe je iets moet doen, is iets anders dan het ook daadwerkelijk zo doen. Kennis vergaren, is iets anders dan haar toepassen. Hoe meer je weet, hoe meer mogelijkheden en hoe meer verlammende keuzestress. Een paar maanden later constateer je dat er niets veranderd is. Tja....

We leven in een 'need fot speed'-tijdperk.


Ontwikkelingen gaan razendsnel. Mogelijkheden zijn duizelingwekkend talrijk. Maar hoe meer keuzes, hoe minder je kiest. Dat blijkt keer op keer uit onderzoek.

Je wilt de allerbeste keuze maken.


Maar als je ergens voor kiest, blijft de rest onbenut. En we worden nou eenmaal meer geactiveerd door verlies dan door winst. Dus in de praktijk hebben we toch liever 10 vogels in de lucht, dan 1 in de hand.

Als je nergens voor kiest, niks doet, kan het ook niet mislukken.


Scherpe logica. Maar zo wordt het leven wel een beetje.... ehh.... saai, ofzo? Ooit heb je leren lopen en toen liet je je ook niet afschrikken door al je val- en struikelpartijen.

Je bent niet aan het mislukken. Je bent aan het uitproberen.


Klinkt net even anders. Vind je niet? En eigenlijk is het raar, dat kinderen uitproberen en volwassenen falen. Alsof je alles weet als je groot bent. Verre van.

Heb echter wel vertrouwen. 


Niet op een goede afloop. Maar dat je vrede zult hebben met de uitkomst. Wat die ook moge zijn.

Je zult nooit ergens volledig op voorbereid zijn.


Dat kan ook niet anders. Je groeit tenslotte al doende ergens in. In het begin moet je jezelf een beetje forceren. Dat voelt oncomfortabel, dus denk je "dit is niks voor mij".

Omarm een nieuwe kans lang genoeg om te ervaren of de knuffel goed voelt. Dat is vele malen fijner dan nooit knuffelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten