Wat zouden klanten missen als jij er niet meer zou zijn?
Het antwoord is niet de gebruikelijke inspiratieloze missie, visie en strategie riedel. 'What makes you tick'? Daar gaat het om. Waar spring je iedere dag met plezier je bed voor uit? Wat maakt jou(w bedrijf) bijzonder en hoe vertaal je dat naar zinvolle business?
Als al deze elementen samenkomen in een inspirerend verhaal, dan doet dat iets met je. Je wordt niet alleen geïnformeerd - je wordt geraakt. Krachtige, échte verhalen scheppen persoonlijke banden, zorgen voor duurzame (digitale) connecties.
Waarom dat niet lukt met alleen maar feiten en cijfers, met realiteitszin, logica en van die zielloze actielijstjes om af te vinken?
Omdat het menselijk brein gemaakt is voor verhalen.
Het is de manier waarop we communiceren, van kleins af aan. Met je kinderen neem je voor het slapen gaan ook geen 'facts and figures' door. Je leest voor. Je vertelt een verhaal. En ze luisteren ademloos.
Daarbij gaat het niet alleen om psychologie. Lichaam en 'geest' zijn uiteraard één. Geen wonder dus dat wetenschappers de 'fysieke componenten' gevonden hebben:
- Door het zakelijk opsommen van feiten, cijfers en plannen stijgt het cortisol niveau van je gesprekspartner(s). Dit stresshormoon maakt je alert en zorgt voor een focus op problemen. Op wat lastig en moeilijk is.
- Een inspirerend verhaal horen of lezen, zorgt ervoor dat er naast cortisol ook oxytocine aangemaakt wordt. Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol bij empathie en vriendschap. Het stimuleert sociaal gedrag en zorgt voor een open, oplossingsgerichte mindset.
Het mag duidelijk zijn welke manier van doen een wezenlijker effect heeft.
Hou niet alleen rekening met de ratio en ontwikkelingen in de buitenwereld, maar ook met wat veel te vaak vergeten wordt in menig strategisch document: gevoel, emotie, verlangen. Ken je verhaal en lééf het. Dan is communiceren over toegevoegde waarde an sich niet meer nodig, omdat zij onuitgesproken en vanzelfsprekend blijkt uit wat je (bedrijf) uitstraalt, vertelt en doet.
Het succes dat het integreren van de 3 niveaus (ratio, buitenwereld en gevoel) met zich meebrengt, is niet alleen goed voor jou, het bedrijf, de medewerkers en haar klanten, maar ook voor de maatschappij. Bedrijven die maatschappelijk belang en commercieel rendement weten te combineren, hebben tenslotte de duurzame toekomst. Want: