zaterdag 30 juni 2012

Hoe zorg je voor website teksten die gelezen worden?

Tekstschrijver Blogger Sonja van Vuren
De website statistieken laten bedroevend weinig bezoekers zien.

Bijna niemand schrijft zich in voor jouw nieuwsbrief.

Wat je ook schrijft, je wordt niet gevonden en het wordt niet gelezen.


Hoe breng je daar verandering in?Gebruik de juiste woorden

Voorbeeld: Jij hebt het over 'trainingen', terwijl je doelgroep over 'cursussen' praat. Zorg dat je weet welke woorden er ingetoetst worden in zoekmachines.

Gebruik daarvoor de gratis tool Google Adwords. Toets één woord of een combinatie van woorden tussen aanhalingstekens in en Google geeft zinvolle feedback en suggesties.

Pakkende koppen

In koppen moeten niet alleen de juiste zoekwoorden staan. Kopregels moeten ook triggeren om verder te lezen.

De intro tekst moet net zo pakkend zijn

Onder een treffende kopzin verwacht je een spannend vervolg. Zo niet, haken mensen meteen af.

Subkoppen zijn 2x belangrijk

Goede subkoppen verhogen niet alleen de leesbaarheid. Alle subkoppen bij elkaar zijn een samenvatting van het artikel.

Witregels, véél witregels

Als je denkt dat je veel witregels gebruikt, is het waarschijnlijk nog steeds niet genoeg. Witregels vergroten het scherm leesgemak en laten een lang artikel korter lijken.

Dat klinkt tegenstrijdig, maar door veel koppen en witregels kun je een artikel bloksgewijs lezen. Waardoor je sneller leest en het artikel korter 'voelt'.


Ga voor kort

Vermijd lange zinnen. Van een scherm lees je anders dan in een boek. En op internet heeft iedereen haast. Korte zinnen zijn sneller te begrijpen.

Promotie op het eind mag

Aan het eind van een goed artikel wordt promotie geaccepteerd. Als het een heel goed stuk is, wil je zelfs graag meer lezen over de schrijver.

Niet lezen, maar scannen

Bovenstaande punten zorgen voor teksten die goed te scannen zijn. Want dat is hoe mensen lezen vanaf een scherm. Of dat nou een desktop, laptop, tablet of smartphone is.

Vergeet de url's niet

Als jouw gave blogartikel of belangrijke webpagina eindigt op zoiets als '/?p=7986' zegt dat niets over de inhoud. Het eerste wat een zoekmachine bekijkt, is de url. Daar moeten dus relevante woorden in staan als je beter gevonden wilt worden.

Zorg dat je met een content management systeem werkt dat automatisch de titel van het artikel als url pakt. Het liefst de volledige titel.

Helaas doet deze Blogger software dat niet (meer). Dan moeten keywords in het begin van de kopregel staan om te zorgen dat ze in de url terecht komen.

Hoe meer links naar jouw site, hoe beter

Als veel andere websites naar jou linken, vindt Google jouw site belangrijk en relevant. Anders zou er toch niet zo veel naar jouw site verwezen worden? Hierdoor eindig je hoger in de zoekresultaten.

Maar let op! Die andere websites moeten van goede kwaliteit zijn en relevant. Dus een kapperszaak die naar een fietsenmaker linkt, is niet waardevol.

Wil je zien of en wie er momenteel naar jouw site linkt? Bekijk hoeveel inkomende links jouw site heeft met een backlink checker.

Interne links zijn ook belangrijk

De woorden waarop je gevonden wilt worden én die je doelgroep gebruikt, laat je ook terugkomen in de interne links binnen je site. Dat draagt eveneens bij aan een betere vindbaarheid.

Overigens, als anderen naar jou linken, is het wel zo handig als zij ook voor jou relevante woorden gebruiken. Daarom is het zo belangrijk dat in de titel van je artikel de juiste termen staan. Want vaak wordt de kopregel van je stuk gebruikt als verwijzende link.

Wacht niet af totdat je gevonden wordt, kom zelf in actie

Het is niet verstandig alleen te vertrouwen op Google. Daar is de concurrentie tegenwoordig in bijna iedere sector te groot voor.

Breng je blogartikelen en/of site zelf actief onder de aandacht via Social Media kanalen zoals Twitter en LinkedIn. Doe dat regelmatig en niet een enkele keer, anders is het effect nihil.

tekstschrijver, tekstschrijven, bloggerProgrammeer tweets eventueel vooruit met een gratis tool als Hootsuite.

Gebruik Social Media niet alléén voor promotie! Zou jij zo iemand volgen....?

Het schrijven van blogartikelen en/of website teksten wordt met deze tips niet makkelijker. Maar ze zorgen er wel voor dat de teksten die je schrijft beter gelezen én gevonden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten