zondag 9 juni 2013

Stop met proberen te veranderen!

Je druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Onverwachte gebeurtenissen (het wemelt ervan he!), het verleden, wat andere mensen denken.... Het nadelige bijeffect daarvan is dat je het zicht verliest op waar je wél invloed op hebt. Zoals waar jij in gelooft, de houding die daaruit voortvloeit, je eigen gedrag....

Onderschat de kracht van jouw overtuigingen niet.


De wereld doet zich voor zoals jij in haar gelooft. Want het zijn niet slechts gedachten, die overtuigingen. Je kijkt ermee. Je handelt ernaar.

Je hebt dan ook het meest aan overtuigingen die je sterker maken. Joh?! Duh! Een no-brainer op papier of op je scherm. Een harde dobber in de praktijk.

Zullen we die dobber 'ns wat zachter maken?


  • Als je iets goed doet, doe je het.... goed. Punt. Van dat kunstje steeds herhalen, leer je nagenoeg niets. Mislukkingen daarentegen - ja, je voelt 'm al aankomen.... ;-) Als je houdt van leren, dan ben je dol op fouten maken.

  • Je gaat het 'proberen'? Bullshit! Als je het serieus meent, dan 'wil' je het, dan 'móet' je het.

  • Je bent bang dat het mislukt, dat je het niet kunt? Nou, als je niks doet, mislukt het sowieso he. Dus.

  • Met wat je zegt, versterk je wat je denkt. Maak die zelf denigrerende opmerking dus níet. Hou je mond! Je zult merken dat door die gedachtes niet meer uit te spreken, ze minder invloed krijgen.

  • Je kunt anderen niet gelukkig maken, alleen jezelf. Dus wees lief voor dat 'zelf'. Dan kost aardig zijn voor anderen ineens een stuk minder energie en schiet je ook minder vaak uit je slof.

  • Heftige emoties passen bij heftige gebeurtenissen. De meeste situaties, zeker zakelijke, zijn simpelweg niet zo heftig. Wij maken ze heftig, door er zo extreem op te reageren. 

  • Hoe je iedere situatie beter aankunt? Door het niet persoonlijk te nemen. Zeg het iedere dag tegen jezelf, wees je er dagelijks bewust van, totdat het een gewoonte is. Want het werkt. En niet zo'n klein beetje ook.

Het blijft 'work in progress'. 


Want die overtuigingen zijn niet zomaar 'even' ontstaan. Verleden, ervaringen, omgeving, lichamelijke gesteldheid, persoonlijkheidskenmerken (genen), noem maar op - ze doen allemaal een duit in het zakje.

Naast dat lijdzaam accepteren, is een andere optie: er andere overtuigingen voor in de plaats zetten. Dat moet je echter niet 'proberen' te doen. Want dan haak je bij de eerste struikeling meteen af.

Maar als je WILT.... Als je MOET....


Dan, ja dan.... Dan weet je niet wat je meemaakt en wat je ziet als je in de toekomst terugkijkt naar nu. Maar alleen dán....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten