woensdag 5 december 2012

Te groot verlangen? PAS OP!

Van de week hoorde ik een prachtige uitspraak: "If you don't want to be deceived, you have to know what you hunger for." Is er iets in jou wat als een winderige woestijn zit te wachten op een verlossende regenbui? Grote kans dat als die voorbij komt je overspoelt wordt. Kanaliseren kan niet. Nogal lastig in een verdorde woestijn. Alles dendert meteen mee. Daar hoeft het niet eens stortregen voor te zijn.

Maar net als een woestijn absorbeer je niet. Het gaat óver je heen in plaats van dóór je heen.

Dat kan ook niet anders. Een te groot verlangen, betekent een te groot ego. En ego's absorberen slecht. Het zijn tenslotte buitenkanten. Die zijn niet gemaakt voor absorptie. Sterker nog, je ego houdt internaliseren en leren juist tegen.

Behoeftig zijn, is veeleisend zijn en niet kunnen accepteren wat er wél is.

Uitgaan van wat er ontbreekt, wat je mist, waar je naar verlangt, vertroebelt je blik. Je merkt weinig op van het mooie wat voor het oprapen ligt. Je kunt verhoudingen niet goed inschatten. Want je ziet niet wat er is, maar wat er ontbreekt of waar je naar verlangt.

Mensen kunnen niet geven wat ze niet hebben.

Dus wees niet teleurgesteld als je niet krijgt wat je zelf geprojecteerd hebt in een situatie of een persoon. Het is alleen zo jammer dat je daardoor wat er wél is, misloopt. Wat je aandacht geeft, groeit. Wat je geen aandacht geeft, verschrompelt.

Het is de kunst om het juiste de aandacht te geven.

Achteraf makkelijk te zeggen natuurlijk. Het paradoxale is echter dat als je je hart juist méér openstelt (meer vertrouwen, minder ego), je intuïtie beter werkt - je kunt haar beter 'horen'. Waardoor je beter aanvoelt waar je die kostbare aandacht aan moet geven.

Wat niet betekent dat je je nooit meer zult vergissen.

Maar het betekent wel dat je 'dichter bij jezelf blijft', zoals dat dan heet. Wat dus iets anders is dan 'dicht bij je ego'. Het voelt ook anders. Het eerste geeft rust en vertrouwen. Ego geeft onrust en verkramping.

Het wonderlijke is dat, zodra je écht loslaat en toelaat, er een nevelregen neerdaalt, die je zachtjes en door-en-door voedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten