zondag 16 december 2012

De 3-traps veranderingsraket. And we have lift-off!

Wij mensen zijn gewoontedieren. Dus is veranderen moeilijk. Zo simpel is het. Maar er zijn redenen te over en argumenten genoeg om te willen veranderen. Om gewoontes te doorbreken. Zowel op persoonlijk- als bedrijfsniveau.

Chip en Dan Heath hebben er uitgebreid onderzoek naar gedaan en een effectief veranderingsproces drooggekookt tot de volgende 3 basale principes die écht werken. Het enige wat jij nu nog moet doen is.... beginnen.

Stap 1 - Wees verstandig en geef je verstand richting

Weerstand komt vaak voort uit een gebrek aan duidelijkheid. Daar heeft je rationele verstand een hekel aan. Het grote geheel is te abstract. Wat moet er feitelijk en concreet gebeuren?! Als dat niet duidelijk is, gebeurt er logischerwijs weinig. Dus:

  • Waar ga je naartoe? 
  • Waarom wil je daar naartoe? 
  • Wat zijn de overduidelijke voordelen? 
  • Welke specifieke (kleine) stappen ga je wanneer en hoe zetten?

Stap 2 - Bespeel je eigen gevoel

Focus op emoties. Iets weten, is niet genoeg om te veranderen. Zorg dat mensen/jij ook iets voelen. Maar niet teveel! Anders wordt het eng. Hak de verandering in stukjes. Maak het klein en behapbaar.

Creëer in een groep een gevoel van verbondenheid, een gezamenlijke identiteit en zorg voor een groei mindset. In zo'n veilige en stimulerende omgeving geloof je dat verandering mogelijk is. Je weet het, voelt het, gelooft erin, hebt vertrouwen en daarná ga je er pas consequent naar handelen.

Stap 3 - Ander gedrag? Verander de situatie!

Wat een 'mensen probleem' lijkt, is vaak een 'situatie probleem'. Sleutel gericht aan de omstandigheden. Een andere situatie, vraagt om ander gedrag. Dus verander die situatie. Letterlijk. Het zorgt voor nieuwe gewoontes. En zodra iets een gewoonte is, kost het weinig moeite. Precies wat wij als gewoontedieren zo fijn vinden. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten