woensdag 7 november 2012

Hoe kom je erachter wat je écht wilt?

Wij zijn kinderen van deze tijd. En in deze welvarende tijd kunnen we ons met gevulde magen en een dicht dak boven ons hoofd uitgebreid afvragen wat ons nog gelukkiger zou maken. Je hersens moeten zich ergens mee bezig houden als overleven geen probleem meer is.

tekstschrijver-tekstschrijven-blogger
Het blijkt echter heel moeilijk te zijn om erachter te komen wat je nou écht wilt.

Je wordt door van alles beïnvloed. Niet alleen je eigen angsten spelen een (hele) grote rol, ook die van je omgeving, je dierbaren. Mensen die je waarschuwen. Ga toch vooral voor zekerheid (voor zover mogelijk in onstabiele tijden). Straks mislukt het en wat dan? Ja, wat dan?

Wat heb je te verliezen?

Het is opvallend hoe intens mensen denken vanuit verlies en 'better the devil you know'. Op zich heel logisch. Zo zitten onze hersenen in elkaar. Het is dé manier om te overleven in de 'oertijd', waar het letterlijk krioelt van de gevaren. Anders waren we nooit gekomen waar we nu zijn.

Weerstand bieden aan die diepgewortelde angst is een enorme uitdaging.

Want die angst veroorzaakt een paniekgevoel wat je heel lichamelijk ervaart. Zo ontstaat er een onterecht 'gut feeling'. Het 'voelt niet goed', dus laat ik alles maar bij het oude houden. Die beslissing overspoelt je meteen met rust. Ahhhh, lekker....

Vergis je niet, dat is je angst die tevreden achterover leunt omdat ie z'n zin heeft gekregen.

Het is een verslavend gevoel. Want we willen ons graag rustig en tevreden voelen. Kalm en voldaan. Iets nieuws uitproberen, brengt spanning met zich mee. Faalangst. En je kunt niet meer op de automatische piloot draaien. Je moet vol aan de bak.


Waarom moeilijk doen als het op dit moment allemaal zo makkelijk gaat?


Omdat we nou eenmaal leven in de tijd waarin we leven. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zal steeds meer van je verwacht worden. Automatische-piloot-functies kunnen bedrijven voor een schijntje stationair laten draaien door een freelancer, ZZP'er of iemand in Polen of waar dan ook.

Bedrijven zullen voor 'makkelijk' anderen vinden die het veel goedkoper doen als jij.

Maar als je besluit er voor te willen gaan, voor wát ga je dan? Daar heb je het weer: wat wil je nou écht?


Wat zijn jouw antwoorden op deze vragen:

  • Van welke activiteiten krijg je een heerlijk gevoel? Waar verheug je je op? Je kunt niet wachten om er weer mee bezig te zijn!
  • Van welke onderwerpen lichten je ogen op als je erover hoort en praat? Wat maakt je enthousiast en geeft je energie?
  • Waarover krijg je de meeste complimenten, zowel wat betreft je persoonlijkheid als je werkzaamheden?

Als je dit een poosje bijhoudt, zal er een bepaald beeld naar voren komen. Misschien zul je verrast zijn. Het kan ook bevestigen wat je eigenlijk al wist.

Het gaat erom dat je ziet welke kant het opgaat, zodat je je daarop kunt richten. In plaats van dat je rond doolt omdat je helemaal geen idee hebt.

Angst is net zo'n slechte raadgever als onwetendheid.

2 opmerkingen:

  1. Niet denken "Ik wil dít niet doen" maar "Ik wil dát wel doen".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies. Mensen weten vaak maar al te goed wat ze niet willen, maar wat ze dan wél willen.....

    BeantwoordenVerwijderen