zaterdag 13 oktober 2012

Wat?! Is mijn GRATIS e-book waardeloos??


tekstschrijver-tekstschrijven-bloggen-Sonja van Vuren
Gratis zakelijke e-books hebben samen met tablets een enorme vlucht genomen. Het is voor veel MKB'ers en ZZP'ers een laagdrempelige manier om in contact te komen met potentiële klanten. Iedereen kan tenslotte een PDF'je maken.

Maar zoals wel vaker gaat een stijging van het volume gepaard met een daling van de kwaliteit.


Wat verwacht je van een gratis zakelijk e-book?

 • Handige tips.
 • Informatie die je verrast.
 • Een adequate vormgeving.
 • Geen overduidelijke verkooppraatjes.

Het komt niet vaak voor dat een gratis e-book al deze punten in zich heeft en dan is de lezer teleurgesteld. Maar als je eraan voldoet, vindt men dat normaal. Standaard uitgangspunten zijn niet bijzonder. 

Als je deze verwachtingen echter overtreft, wat gebeurt er dan?

Dan kan er iets bijzonders gebeuren. Ineens wordt jouw gratis e-book gedeeld via Twitter, Facebook en LinkedIn. Mensen bloggen erover.

Het bezoek aan jouw website/blog stijgt en valt niet meer terug naar het niveau van vóór je gratis e-book. Op de langere termijn krijg je er daadwerkelijk nieuwe klanten door. Of trek je er mensen mee over de streep die je al kent.

Maar hoe doe je dat dan, de verwachtingen overtreffen?

 • Geef niet even zomaar een paar (voor de hand liggende) tips. Hou bij en schrijf op wat voor interessants je allemaal voor je doelgroep(en) tegenkomt. Via web, tablet, tv, magazines, radio enzovoorts.
 • Kijk wat anderen over jouw onderwerp geschreven hebben. Wat ontbreekt daaraan? Hoe zou jij daar gebruik van kunnen maken? Dus juist níet copy/pasten, maar iets nieuws of een andere invalshoek brengen.
 • Besteed zorg aan de vormgeving. Goed (video- en) beeldmateriaal maakt een wereld van verschil. Net als stijlelementen.
 • Ga voor het schrijven ervan goed zitten. Want naast inhoudelijk ijzersterk moet het makkelijk leesbaar zijn. Laat anderen waarvan je weet dat ze hun échte mening geven, 'proeflezen'. Het laten redigeren (of zelfs helemaal schrijven) door een professional is ook een mogelijkheid.

Kortom, besteed er aandacht aan. Véél aandacht. Want een heel goed e-book gaat lang mee en kan veel opleveren.

2 opmerkingen:

 1. Deze E-Books kom je inderdaad steeds vaker tegen. Alleen is het jammer dat de kwaliteit er van erg verschilt, goed dat je er aandacht aan besteedt om dit te verbeteren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Adriana. Het is idd een irritatie van veel mensen.

   Groet,
   Sonja

   Verwijderen