zondag 2 oktober 2011

STOP met het hebben van goede ideeën!

Wat word ik er toch gek van: mensen die steeds maar weer met een nieuw idee op de proppen komen en niks uitvoeren. Als ze al een begin maken met de realisatie van een idee, worden ze binnen no-time afgeleid door... het volgende nieuwe idee!

Creativiteit wordt tegenwoordig hoog aangeslagen. In de huidige, snel veranderende wereld (zoals dat dan heet), moet je flexibel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Maar dat inspelen doe je niet alleen door veel creatieve ideeën te hebben. Een deel ervan zal toch echt uitgevoerd moeten worden!

Ideeën hebben, is leuk. Spannend. Enerverend. Je krijgt er een kick van. Zeker als anderen ook enthousiast reageren. 

De uitvoering is echter een stuk saaier. Wie gaat wat doen? Wat is er precies nodig? Hoeveel kost dat? Je loopt tegen praktische problemen aan. Hoe ga je daarmee om? Planning, organisatie, overleg, tegenvallers en toch gefocust vasthouden aan je doel.

Gaaaaaap......

Er is geen gebrek aan goede ideeën, maar wel een groot tekort aan doortastende uitvoering.

Okay, okay, de stelling is duidelijk. Wat gaan we eraan doen? Er zijn manieren om een ideeën verslaving om te buigen:

  • Maak van het hebben van ideeën je beroep. Er zijn zat mensen die niet creatief en minder snel afgeleid zijn en daardoor veel beter in de uitvoering.
  • Zorg dat je als "ideeën generator type" mensen om je heen hebt die kunnen inschatten welke ideeën rendabel zijn, ze kunnen uitvoeren én die hun poot stijf houden als jij weer 'ns een andere kant op wilt.
  • Ga terug in de tijd en ontdek hoeveel goede ideeën op de plank zijn blijven liggen. Ontnuchterend. Wat blijkt: het realiseren van goede ideeën is uiteindelijk nog véél leuker dan ze alleen hebben.
  • Zorg dat er naast een einddoel ook zicht is op "tussendoelen". Als deze gehaald worden, geeft dat een positief gevoel. We hebben al wat bereikt! Een einddoel dat te ver achter de horizon ligt, werkt demotiverend. Er zijn tussentijdse energieboosts nodig om de motor draaiende te houden.

Nu is het alleen nog een kwestie van precies de juiste ideeën uitvoeren... Simpel! ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten